placemaking

gooitz » placemaking

Een tijdje geleden schreef ik een blog over Tactical Urbanism “Short-term action, for long-term change.” De term wordt sinds 2010 gebruikt en toegeschreven aan Mike Lydon, urban planner in New York.

Photo: Maria deAlva, San Francisco Planning Department.

Steeds meer inwoners van steden nemen zelf het initiatief om hun leefomgeving en de openbare ruimte samen te verbeteren. Denk aan de buurttuintjes, installaties en hacks die een omgeving vaak snel, tijdelijk en vaak op een goedkope wijze leefbaarder en fijner maken met weinig risico’s. Deze stroming wordt Tactical Urbanism genoemd en zijn spontane interventies. Het is een methode die zich richt op kleinschalige gebiedsontwikkelingen met grote reikwijdte. Deze kleinschalige ingrepen worden gekenmerkt door hun community-focus en realistische doelen.

In 2015 publiceerde Mike Lydon samen met zijn collega Anthony Garcia hierover een boek waarin zij de geschiedenis van deze beweging beschrijven. Het is tevens een gids voor mensen die zich hiermee bezig houden, misschien ook voor jou.

placemaking
Placemaking gaat over ontwerp, beheer en diverse benadering van de openbare ruimte, waarin de mensen de belangrijkste rol hebben. Placemaking speelt in op de lokale gemeenschap en het potentieel daarvan. Met placemaking wordt er een openbare ruimte gecreëerd die de gezondheid, het geluk en het welzijn van mensen positief beïnvloed. Een plek waar je graag wilt zijn. Het is zowel een proces als een filosofie.

Project For Public Spaces is een interessante website waar ik heel veel van heb geleerd en inspiratie uit haal. Het diagram hieronder geeft je een goed beeld van hoe het proces werkt, deze tool is ontwikkeld door PPS en geeft inzicht. PS bestaat sinds 1975 en heeft sindsdien het werk van William (Holly) Whyte meer dan weten uit te breiden.

“What makes places great” Tool developed by PPS

Het diagram is één van de tools door PPS ontwikkeld en help communities plekken te evalueren. Wil je hier meer van weten? Check dan deze link

Jane Jacobs
Het idee achter placemaking is ontstaan ​​in de jaren ’60. Toen urban activist Jane Jacobs en urban writer William H. Whyte baanbrekende ideeën over het ontwerpen van steden publiceerden in het boek ‘The death and life of great American cities’ . Een stad is niet bedoelt voor auto’s en winkelcentra, maar voor mensen. En om met die mensen levendige wijken en uitnodigende openbare ruimten te creëren. Jacobs pleitte voor het claimen van straten door de inwoners (citizen ownership) en Whyte benadrukt essentiële elementen voor het creëren van sociale cohesie in de openbare ruimte.

Een deel van mijn dagelijkse werk gaat zowel over placemaking als tactical urbanism, ik vind het fantastisch om samen met mensen onze leefomgeving, met name in Zwolle fijner te maken. Soms met kleine, soms met grote ingrepen kun je het verschil maken voor jouw leefomgeving. Nog mooier vind ik het als mensen daardoor geïnspireerd en gemotiveerd raken om ook aan de slag te gaan in hun eigen leefomgeving. Zoals ik geïnspireerd raak door mensen zoals Jane Jacobs, William Whyte en Fred Kent, maar zeker door mensen in andere steden en mijn eigen stad.

Op mijn Instagram-account post ik dagelijks mooie voorbeelden van placemaking en tactical urbanism. Hieronder vind je een aantal.


club cele toont citizen jane – battle for the city
Jane Jacobs is voor mij mede de reden ervan dat we bij Club Cele ism het Zwols Architectuur Podium (ZAP) het Stadscafe, verbinden en samenwerken in de Spontane stad Zwolle zijn gaan programmeren februari 2015. Daarom klopt het ook zo dat wij 14 februari de film Citizen Jane gaan vertonen. Omdat wij graag mensen inspireren om hun eigen leefomgeving vorm te geven en aan de slag te gaan. Daar spelen wij graag een rol in en daarom delen wij graag onze inspiratie met onze fans.

Citizen Jane is een film over steden door de lens van urban activist Jane Jacobs. Al eerder werd het verhaal over de kansen en dilemma’s van de moderne stad vertoond op het IDFA, en nu dus bij Club Cele.

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2017 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing