WOW verkennen
Als we zaterdagmiddag 21 juni rond 13 uur aankomen bij het gebouw staan er allemaal buurtbewoners van alle nationaliteiten en leeftijden met kraampjes op het plein. Je kunt de lekkerste gerechten proeven en dat doen wij ook:-) De preview is in nauwe samenwerking met de buurt georganiseerd. In het midden van het plein staat een speciaal ontworpen podium waarop een Arabische band voor een vrolijke noot zorgt en is er is al een gezellige drukte.
We hebben Marlies Buurman, curator van WOW kort gesproken en haar gefeliciteerd met het succesvolle resultaat. Binnenkort spreek ik haar uitgebreider over het proces, daar was het op dat moment te druk voor.
We krijgen van de organisatie een ‘welkomst muntje’ waarmee we een drankje kunnen halen, een gastvrij welkom. In de lobby wordt de catwalk klaargemaakt voor de fashionshow die later door de studenten van de Gerrit Rietveld Academie wordt getoond.
Verderop in de lobby staat FOAM Fototgrafiemuseum Amsterdam. Hier mogen we een poster kiezen van bekende fotograven die we zelf mogen namaken.
We kiezen beide een poster uit en vervolgens gaan we elkaar aanwijzingen geven om de pose van de bekende foto na te maken. Best een uitdaging maar onwijs leuk om te doen.
WOW rondleiding
Om 14 uur krijgen we een rondleiding van Michiel van Pelt, één van de twee architecten van MMX Architecten die het proces heeft begeleid. We starten op de vijfde verdieping waar we een kijkje mogen nemen in het WOW hostel, geel is de kleur van deze verdieping. Het is smaakvol ingericht net als de vierde verdieping, waar rood de kleur is. Totaal heeft het hostel 300 slaapplaatsen verdeeld over twee etages. Low budget slapen voor bezoekers en reizigers die cultureel Amsterdam willen ontdekken, dat is wat WOW hostel wil bieden.
De tweede en eerste etage vind je (tijdelijke) huisvesting en ateliers van afgestudeerd talent van de Amsterdamse kunstopleidingen en daarmee hoopt WOW dat talent in de stad blijft. Alles is ruim opgesteld met mooie gezamenlijke ruimtes voor ontmoeten en mooi licht.
De begane grond biedt met een restaurant, centrale lobby en twee binnentuinen, ruimte voor ontmoeting, werkplekken en exposure. WOW beoogt daarbij een platform te zijn voor jong creatief talent en zal met een eigentijdse culturele programmering uitwisseling en ontmoeting stimuleren tussen haar bezoekers, bewoners, Amsterdammers en een internationaal publiek.
De binnentuin in wording heet Plantage, daar wordt straks groente verbouwd die in de keuken verwerkt wordt.
In de binnentuin staan de mensen van Starters4communities. Starters4Communities verbindt afgestudeerde starters op de arbeidsmarkt aan sociaal ondernemende wijkinitiatieven.
In de Kolenkitbuurt doen ze een project met de buurt en aan de buurtbewoners hebben ze de vraag gesteld “wat is jou droom voor Kolenkit”. Ze tonen vandaag de eerste resultaten op een kaart met de dromen van de buurt.
knowmads, WOW buren
Wat ook bijzonder inspirerend was om te zien waren de buren ín het gebouw die al in een ander deel gevestigd waren. Wat ons enorm inspireerde waren Knowmads, ‘we educate changemakers’ is hun pay-off. Een business school met een life changing experience, een business school en platform voor mensen die een positieve verandering teweeg willen brengen. Hoe bijzonder is dat dan!
We praten een poosje met Lucas Dols, één van de studenten aan deze sociale business opleiding. Wij waren erg verrast door de inrichting van hun school, die lijkt bij lange na niet op een business school zoals je die zou verwachten.
Knowmads biedt onderwijs op een hele bijzondere wijze aan jonge creatieve en ondernemende geesten. Zij zien het als hun taak om hun studenten in staat stellen, empower, te machtigen en te inspireren om echte game changers te worden. Als platform verbinden ze hun studenten, partners, medewerkers, raad van advies en een breed netwerk van professionele en vrijwillige deskundigen / medewerkers om talenten, creatieve ideeën en inspiratie te delen. Ze initiëren positieve verandering. Lucas vertelde dat zij voor hele grote bedrijven werken als Shell en KLM, de studenten adviseren en begeleiden de directie. Voor ons heel inspirerend om te horen dat er in Nederland een business school is voor sociaal entrepreneurship. We hebben afgesproken dat we Knowmads binnenkort uitnodigen in Zwolle, dat staat vast.
WOW en zo
Heel veel gedoe hebben ze niet gehad met bestemming omdat het gebouw al een logeer/slaapfunctie had vanwege het assielzoekerscentrum. De gevels hebben dubbel glas gekregen en wat installatiewerk is aangepast, that’s it vertelde Michiel van Pelt ons. Ik vroeg hem of ze dan helemaal geen dingen zijn tegen gekomen waarbij hij zich zorgen heeft gemaakt tijdens het proces. Het enige wat hij vertelde wat soms lastig was om te managen was het enthousiasme van de vrijwilligers en de buurt die soms vergaten zaken te bespreken en aan de slag gingen zonder overleg. Om de energie daarbij niet ‘dood’ te slaan moet je daar goed over nadenken hoe je dit toch weer in de hand krijgt. Daarnaast werd mij ook hier weer duidelijk dat een goed projectteam met kwartiermakers essentieel zijn voor het slagen van een proces waar zoveel verschillende partijen bij betrokken zijn om het project van de grond te krijgen.
Het verdienmodel zit in het hostel, het verhuren van kamers aan artist in resident, de activiteiten en de verkoop van de producten uit eigen tuin.
verkenning Zwolle
Mijn verkenning naar zo’n soort plek in Zwolle, in opdracht van Gemeente Zwolle, hebben de werktitel Meander gegeven. Dit heeft te maken met het gebouw waarin de Hanzelab sessie op 8 april 2014 plaatsvond waar de basis voor een innovatief concept is ontstaan. De plaatst is beslist niet leidend in de pilot ontwikkeling, het gaat om het bedenken van een prototype met draagvlak om de activiteiten die er plaats kunnen vinden met alle betrokken partijen uit te voeren.